Salam peeps!
Dh 2 bulan x update blog... however x lupe.. nk update jgak.. haha...
still cerita sama, rutin harian, & bosan.... huhu..
Tp sometimes ad jgak perkara kecil yang bukan biasa.. haha...
Aku masih berkerja as kerani kt kilang kek Family... belajar bnyak pasal kek & pengurusan makanan tapi itu larh badan pown dh macam roti & kek jgak ni... huhu.. cm mana ni?
penat lar jd chubby... try jgak cari solution nak lose weight.. huhu..
bile nengok baju lama2 kt dalam almari.. sedih sebab x muat... :(
Ok, stop cerita pasal weight... haha.. nanti sedih..
nak cerita pasal suasana baru di tempat kerja... belajar pasal kek.. hari2 kene buat 'moisture content'
aku x taw pown smpai tahap cam ni diorg uji kualiti kek... so tabik sikit cara kaedah penyediaan makanan kt kilang ni yang owner die Chinese.. Jgn risau sebab makanan yang dihasilkan kat sini semuanya mendapat sijil HALAL termasuk penggunaan bahan mentah ada sijil HALAL & COA..
Kalau sebut COA x ramai yang taw except org yang berkerja dalam bidang penyediaan makanan untuk industri besar. COA tu ialah singkatan drpd 'Certificate of Analysis' & tujuannya ialah untuk mengetahui isi kandungan bahan merbahaya untuk kesihatan seperti pengawet atau benda asing lain yang boleh memudaratkan kesihatan di dalam makanan..
Firstly, mmg x taw pasal benda2 ni semua... al maklum pasal makanan, asal bersih n halal dimakan kite bedal jew.... tp bila dh taw pasal bende ni semua.. jeng..jeng... haha.. cerita kalah proffesor.. :P
At least di dalam makanan yang kite buat atau beli.. kandungan di dalam bahan mentah juga diambil kire samada HALAL atau MEMUDARATKAN..
Sekian Sahaja Post Saye Hari ini.. hehe...
Gambar2 semasa Testing Moisture Content iaitu test makanan untuk uji bpe lame makanan tu tahan & kelembapan di dalam makan tersebut untuk mengelakkan kulat tumbuh.... hee ;)
:) see u later...........
Dh 2 bulan x update blog... however x lupe.. nk update jgak.. haha...
still cerita sama, rutin harian, & bosan.... huhu..
Tp sometimes ad jgak perkara kecil yang bukan biasa.. haha...
Aku masih berkerja as kerani kt kilang kek Family... belajar bnyak pasal kek & pengurusan makanan tapi itu larh badan pown dh macam roti & kek jgak ni... huhu.. cm mana ni?
penat lar jd chubby... try jgak cari solution nak lose weight.. huhu..
bile nengok baju lama2 kt dalam almari.. sedih sebab x muat... :(
Ok, stop cerita pasal weight... haha.. nanti sedih..
nak cerita pasal suasana baru di tempat kerja... belajar pasal kek.. hari2 kene buat 'moisture content'
aku x taw pown smpai tahap cam ni diorg uji kualiti kek... so tabik sikit cara kaedah penyediaan makanan kt kilang ni yang owner die Chinese.. Jgn risau sebab makanan yang dihasilkan kat sini semuanya mendapat sijil HALAL termasuk penggunaan bahan mentah ada sijil HALAL & COA..
Kalau sebut COA x ramai yang taw except org yang berkerja dalam bidang penyediaan makanan untuk industri besar. COA tu ialah singkatan drpd 'Certificate of Analysis' & tujuannya ialah untuk mengetahui isi kandungan bahan merbahaya untuk kesihatan seperti pengawet atau benda asing lain yang boleh memudaratkan kesihatan di dalam makanan..
Firstly, mmg x taw pasal benda2 ni semua... al maklum pasal makanan, asal bersih n halal dimakan kite bedal jew.... tp bila dh taw pasal bende ni semua.. jeng..jeng... haha.. cerita kalah proffesor.. :P
At least di dalam makanan yang kite buat atau beli.. kandungan di dalam bahan mentah juga diambil kire samada HALAL atau MEMUDARATKAN..
Sekian Sahaja Post Saye Hari ini.. hehe...
Gambar2 semasa Testing Moisture Content iaitu test makanan untuk uji bpe lame makanan tu tahan & kelembapan di dalam makan tersebut untuk mengelakkan kulat tumbuh.... hee ;)
potong kecik2 |
jenis2 kek dan hasilnya di kanan. |
timbang & bakar |
taraa! siap.. |
2 comments:
wow.. bestnya... :D
tukar bidang... jg food researcher plak.. haha
Post a Comment