Assalamualaikum..
Semalam hari minggu, disuruh oleh Pn. ibu yang 'request' kita masak Siakap Stim @ kukus campak-campak kita.. hehe. 'Actually' ini kali ketiga kita masak baru terasa nak 'share' resepi.. Kenapa tunggu 3 kali buat baru nak 'update' resepi.. sebab musabab nyew adalah untuk memastikan masakan yang kita buat itu tidak di'copy' dari mana-man pihak & selalunya keenakan itu datang bila kita dah buat menu lebih dari 2 kali... yg kali ketiga kalau ada orang 'request' bermakna sedap lah tu masakan kita.. haha... jangan percaya bida'ah semua tu... :)
Ok.. bahan-bahan yang diperlukan untuk 'Siakap Stim @ Kukus' ialah :
1. Ikan Siakap (2 ekor)... (p/s: beli yang blom siap siang.. sebab saya pn. Ibu suh belajar siang ikan
besar-besar ni sebab nanti kalau suami mintak makan ikan besar-besar da taw cam ne nak siang...
itu kate nyew... huhu)
2. Serai ( 3 batang siap diracik nipis)
3. Halia ( 1/2 ulas cincang halus... letak lebih pon tak pe.. Pn.Ibu cakap bole buang angin)
4. Bawang putih (6 biji cincang halus )
5. Bawang besar (1 ulas cincang halus jugak)
6. Daun Ketumbar ( suku genggam cincang halus jugak)
7. Lemon ( 1 biji ) @ Limau Purut ( 3 biji)
8. Sos Tiram ( 2 sudu besar)
9. Tomato ( 2 biji potong dadu)
10. Lada cili ( 7-15 batang.. ikut tahap kepedasaan dihiris)
11. Garam secukup rasa
Cara-cara Membuat ialah :
1. Masak air untuk panaskan kukus... sementara menyiang ikan.. setelah selesai lumur ikan dengan
garam dan letakkan ikan dalam loyang dan kukus.
2. Tunggu selama 5 minit masukkan serai, halia, bawang putih, bawang besar dan kukus lagi
sehingga 10 minit.. untuk naik bau.. tambahkan air untuk kuah ikan.
3. Selepas itu, masukkan sos tiram, garam, tomato dan lada cili. dan kukus sehingga ikan betul-betul
masak.
4. Akhir sekali, perahkan jus limau atau lemon.. klaw lepon bole potong nipis2 lepas perah.. dan
masukkan daun ketumbar dan kukus sehingga bau ketumbar naik dan ikan masak.. lepas tu bole
hidang.. ;)
Semalam hari minggu, disuruh oleh Pn. ibu yang 'request' kita masak Siakap Stim @ kukus campak-campak kita.. hehe. 'Actually' ini kali ketiga kita masak baru terasa nak 'share' resepi.. Kenapa tunggu 3 kali buat baru nak 'update' resepi.. sebab musabab nyew adalah untuk memastikan masakan yang kita buat itu tidak di'copy' dari mana-man pihak & selalunya keenakan itu datang bila kita dah buat menu lebih dari 2 kali... yg kali ketiga kalau ada orang 'request' bermakna sedap lah tu masakan kita.. haha... jangan percaya bida'ah semua tu... :)
Ok.. bahan-bahan yang diperlukan untuk 'Siakap Stim @ Kukus' ialah :
1. Ikan Siakap (2 ekor)... (p/s: beli yang blom siap siang.. sebab saya pn. Ibu suh belajar siang ikan
besar-besar ni sebab nanti kalau suami mintak makan ikan besar-besar da taw cam ne nak siang...
itu kate nyew... huhu)
2. Serai ( 3 batang siap diracik nipis)
3. Halia ( 1/2 ulas cincang halus... letak lebih pon tak pe.. Pn.Ibu cakap bole buang angin)
4. Bawang putih (6 biji cincang halus )
5. Bawang besar (1 ulas cincang halus jugak)
6. Daun Ketumbar ( suku genggam cincang halus jugak)
7. Lemon ( 1 biji ) @ Limau Purut ( 3 biji)
8. Sos Tiram ( 2 sudu besar)
9. Tomato ( 2 biji potong dadu)
10. Lada cili ( 7-15 batang.. ikut tahap kepedasaan dihiris)
11. Garam secukup rasa
Cara-cara Membuat ialah :
1. Masak air untuk panaskan kukus... sementara menyiang ikan.. setelah selesai lumur ikan dengan
garam dan letakkan ikan dalam loyang dan kukus.
2. Tunggu selama 5 minit masukkan serai, halia, bawang putih, bawang besar dan kukus lagi
sehingga 10 minit.. untuk naik bau.. tambahkan air untuk kuah ikan.
3. Selepas itu, masukkan sos tiram, garam, tomato dan lada cili. dan kukus sehingga ikan betul-betul
masak.
4. Akhir sekali, perahkan jus limau atau lemon.. klaw lepon bole potong nipis2 lepas perah.. dan
masukkan daun ketumbar dan kukus sehingga bau ketumbar naik dan ikan masak.. lepas tu bole
hidang.. ;)
Taraa!! (p/s : abaikan gambar jari kaki itu yew!) |
No comments:
Post a Comment